onsdag 28. oktober 2009

Omdømme og hvordan vi skaper omdømme



Omdømmeundersøkelsen er levert, og Sørlandet kan konstatere at vi har noen utfordringer.  Men hvordan takles så det ??
Jo, flere går på banen og sier : Nei men så ille er det jo ikke.  Vi er jo ikke slik eller sånn. Det stemmer jo ikke.  Og så har de altså glemt hva omdømme handler om; andres oppfatning av oss.  Om noen synes jeg er en arrogant drittsekk ( og de finns), kan jeg jo ikke bare avfeie det med at jeg ikke er det.  Det er jo opp til meg om jeg vil overbevise disse personenen om at jeg ikke er en arrogant drittsekk.  Jeg kan selvsagt la være å gjøre noe med det, men det medfører jo bare at omdømme eller inntrykket blir sittende på meg.

Så også med Sørlandets omdømme.  Vi kan bortforklare, for gjennom det å slippe å gjøre noe med det.  Eller vi kan ta i tu med det, og legge en plan for hvordan vi ønsker at andre skal oppfatte oss /Sørlandet.

Så må vi definere hva som er gapet - avstand i faktiske forhold og omdømme.  Her ligger det en kommunikativ utfordring.  D.v.s. at vi må gå til rette med det inntrykket som er skapt.  Eller rettere sagt, jobbe for at omdømme vårt endres positivt mot dit det bør være ut fra fakta.

Men har vi en kvalitetsgap  d.v.s. en avstand mellom der vi er og der vi ønsker å være, da er det jo en helt annen prosess som må til.  Da handler det jo om å gjøre noe med det faktum at vi ikke er gode nok.
Eksempelvis:  Sørlandet er dårlig på likestilling.  Hvis det er et faktum ( og det er det) må vi sette igang politiske prosesser som løfter landsdelen i forhold til likestilling.  Det kan aldri kommuniseres bort at vi er dårlige på likestilling.
Er vi  intolerante  ( og det er hva omdømmeundersøkelsen sier at vi er), da må vi gjøre  2 ting.  VI kan kommunisere at vi er tolerante, fortelle den gode historien om at vi er tolerante (hvis det er sant) - og vi må jobbe med toleransebegrepet politisk, organisasjonsmessig og i det offentlige rom.  Da har vi kanskje både et kommunikasjonsgap og et kvalitetsgap.

Enkle løsninger om slagord som  "Jøss, vi får det til "  avsporer bare debatten.  Da er debatten en debatt om semantikk og ikke kommunikativt gap eller kvalitetsgap.

For mange mennesker uten faglig bakgrunn har fått legitim grunn til å mene noe om branding eller merkevarebygging.  Det er for mange i det offentlige rom som ikke har noe der å gjøre i denne saken.  Det er for mange synsere.  Og fagfolkene skjønner egentlig ikke diskusjonen - for vi har det jo så greit atte.

Sørg derfor for:

1. Lag din egen historie som du alltid forteller om Sørlandet.  Den må være sann, positiv og omdømmebyggende.

2. Fortell historien til så mange som mulig.  Og bruk de samme ordene hver eneste gang.

3. La historien bli en del av deg selv.  Personifisering er viktig for å få fram den gode historien.

Lykke til.